Multijet Engine Problems & Solutions


is mjd reliable

  • yes

    Votes: 36 92.3%
  • no

    Votes: 3 7.7%

  • Total voters
    39
Joined
Aug 14, 2018
Messages
2
Likes
1
Location
Silvassa
Hi
Reading this thread since begining. Its really interesting to know the details.
I own a Indica Vista QDJ 2009, which clocked 1.25L Km in my single handed. All the servicing and parts replacement is done proactively. The car is good companion and never let me down.
Three days back when I was just doing some routine check of Engine compartment, I was shocked to notice coolant colour in the coolant tank was black. So I opened and confirmed that it was Oil. Surprisingly there was no coolant in the engine oil sump/filler cap side. I immediately called to TATA service center, and risked to drive down around 25km from my place. Keeping eye on instrument cluster, thank god!! there was no any alarm light/signal. Also the car driven good (normal). At service center, I again checked the engine oil level with dip stick, it was sufficient (slightly less than max). The SA kept the car at their work shop, raised a Job Card. As it was already 6:00pm. Nothing was expected that day. Next day was Sunday. On Monday IO got call that the Oil Cooler is faulty and need to be replaced. I wanted to know what all the possible causes there may be. Also looking in to th age of car, what other things I should get checked/replaced, as I am concerned with reliability factor and wanted fuss free reliable drive.
 
Thread Starter #32
Joined
May 23, 2014
Messages
604
Likes
590
Location
coimbatore
Hi
Reading this thread since begining. Its really interesting to know the details.
I own a Indica Vista QDJ 2009, which clocked 1.25L Km in my single handed. All the servicing and parts replacement is done proactively. The car is good companion and never let me down.
Three days back when I was just doing some routine check of Engine compartment, I was shocked to notice coolant colour in the coolant tank was black. So I opened and confirmed that it was Oil. Surprisingly there was no coolant in the engine oil sump/filler cap side. I immediately called to TATA service center, and risked to drive down around 25km from my place. Keeping eye on instrument cluster, thank god!! there was no any alarm light/signal. Also the car driven good (normal). At service center, I again checked the engine oil level with dip stick, it was sufficient (slightly less than max). The SA kept the car at their work shop, raised a Job Card. As it was already 6:00pm. Nothing was expected that day. Next day was Sunday. On Monday IO got call that the Oil Cooler is faulty and need to be replaced. I wanted to know what all the possible causes there may be. Also looking in to th age of car, what other things I should get checked/replaced, as I am concerned with reliability factor and wanted fuss free reliable drive.
Hi, I suspect that it's because of oil cooler fail, replace the part and flush the engine and coolant lines and fill with new.
 
Joined
Dec 18, 2018
Messages
2
Likes
0
Location
bangalore
similar issue i have faced 3 months ago , my Ritz diesel had engine oil in coolant tank . They replaced oil cooler assembly and flushed radiator and cooling system . it looks good at that time .
later i have seen traces of oil in coolant tank but to my surprise it is not increasing and engine oil level also not reducing . not sure if it's a fault again or the traces are old . Planning to drain the coolant and check
 
Joined
Dec 18, 2018
Messages
2
Likes
0
Location
bangalore
similar issue i have faced 3 months ago , my Ritz diesel had engine oil in coolant tank . They replaced oil cooler assembly and flushed radiator and cooling system . it looks good at that time .
later i have seen traces of oil in coolant tank but to my surprise it is not increasing and engine oil level also not reducing . not sure if it's a fault again or the traces are old . Planning to drain the coolant and check
Drained the coolant and very few traces of oil and it was from the coolant reservoir itself . Mechanic pulled out the coolant reservoir and cleaned . Looks good now
 
Joined
May 11, 2019
Messages
3
Likes
0
Location
COIMBATORE
yea, there is a ring gear in flywheel, remove clean and refit flywheel properly, or change it .



rakheshraj, i am doing overhaul for all mjds in my town , which city are you at?
did the service center guys check for turbo ? does the fins shake?
is there any oil marks inside coolant tank?
is there any oil leaks under car?
Hi Mr.Krishna
i use a Tata Manza Quadrajet 90PS and Facing issues in acceleration and trying to find a solution but so far no...
How to reach you?
i am from Coimbatore.
Thankyou
 
Joined
May 11, 2019
Messages
3
Likes
0
Location
COIMBATORE
Explain your issue Mr. Lancerlogan
1) My car's power bandwidth between 1000 to 2500 rpm is very very less and it struggling to pull between gears.... After 2500rpm it pull like jet... I feel the turbocharger opens at 2500rpm... This is a basic problem
2) many times it suddenly Stops acceleration... It accelerate very very slow... After few kilometres it recover slowly and it will be sluggish to drive... Next day it will be normal... My local mechanic cannot figure it out...

I have scanned the ecu for any trouble but it doesn't show anything wrong.... I have cleaned the EGR once recently... The vehicle logged 1.30L KMS... Service will be done every 6k interval... Smoke is very less ... sometimes I use to accelerate in idle and see some black smoke come out other than that you can't see any smoke....
 
Joined
May 11, 2019
Messages
3
Likes
0
Location
COIMBATORE
Does the bandwidth power drop issue seen in all gears ?
Thankyou for your reply VISHNUCARSCRAZY. The problem is in 1,2&3rd gears. By 4th gear engine will be near to 2000rpm feeling Power lag between 1000 to 2000rpm. Irrespective to the gears. And generally I drived different manza. my car is little lazy. Temperature will rises will more at start stops. During that time I feel it is too much Lag.

Regards
Logan
 
Last edited by a moderator:
Joined
Nov 19, 2014
Messages
1,476
Likes
666
Location
Trivandrum
For say a 20km , open up the ride , revv it harder , say shifts in 2k - 4k rpm , just to make the turbo work a bit more , then you check this issue .
I am unable to pin point a cause , but what I feel in the lag in power might be turbo charger not freely giving output.
 
Top Bottom